Hva skjer med hjernen og den kognitive funksjonen vår når vi blir gamle? Hva kommer det av at vi opplever at hukommelsen til tider svikter? Og hvorfor føler vi at nye ting er litt for vanskelig å lære?
I den mye omtalte dokumentaren «Algen som dreper/Toxic Puzzle», laget av Sveriges Television og vist to ganger på NRK, følger vi den amerikanske forskeren Paul Alan Cox og hans team på mer enn 50 internasjonale forskere fra bl.a. Sverige, USA og Australia.
Deres arbeid med aldersrelatert påvirkning på hjernen og andre nevrogeneriske tilstander, førte dem til øya Okinawa utenfor Japan. Der har forskerne lenge prøvd å finne ut hvorfor mange blir opp mot 110 år gamle. Ikke bare er gjennomsnittsalderen usedvanlig høy, de holder seg usedvanlig friske også. Både fysisk, men ikke minst psykisk.
Øyboerne har usedvanlig høy kognitiv funksjon (kort- og langtidshukommelse, oppfattelse og persepsjon). Hva kan det være som gjør hjernen deres "så ung og sprek"?
Fra forskernes perspektiv var det naturlig å tenke at svaret på den spesielt gode allmenntilstanden måtte ligge enten i maten, drikken eller kulturen.
Det som viste seg å være spesielt for befolkningen på Okinawa, var at de stort sett lagde maten fra naturlige råvarer, altså ikke-prosessert mat, at kaloriinntaket først og fremst kom fra den lokale osten «tofu», og at søtpoteten var sterkt utbredt. Forskjellen på matkulturen her og den man (dessverre) finner i mange vestlige land var slående.
Forskerne fikk nærmest hakeslepp da de fant ut hvor mye L-serin som naturlig fantes i kosten. Dietten var rett og slett stinn av L-serin. Det var fascinerende for forskerne å se at disse menneskene kunne ha et rikt liv i 100 – 110 år med både lang- og korttidshukommelse intakt, og fysisk være like bevegelige som en ballerina.
Resultatene av oppdagelsene til forsker P.A Cox og hans mange kolleger, har fått svært mange innen kosthold, ernæring og helsevesen til å se nærmere på om aminosyren L-serin kan være løsningen man lenge har sett etter i relasjon til alderspåvirkning av hjernen, hukommelsen og andre kognitive tilstander.
Amerikanske FDA (Food and Drug administration) har startet forskning på L-serins mulige virkeområder og nyttefunksjoner, og forsker spesielt på l-serins sammenheng med blant annet alderspåvirket hukommelse, persepsjon, oppfattelse og forståelse, samt andre nevrogenerative tilstander.
"Man blir hva man spiser", og det å ta vare på hjernen er kanskje det smarteste man kan gjøre...